När du vill resa till Afrika!

Ansvarsfullt resande hjälper lokalbefolkningen och naturen.

 

På Simply Safari utformar vi våra resor så att de ska göra en så liten negativ påverkan på miljön och naturen som möjligt. Vi har alltid jobbat aktivt med lokala guider, byråer, restauranger och hotell som arbetar med att minimera miljöpåverkan och som gynnar lokalbefolkningen och den lokala ekonomin.

 

ste_logo

Save The Elephants är en oberoende och partipolitiskt obunden naturvårdsorganisation som arbetar med att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen.

 

Solar Aid

Solar Aid tror på en värld där alla har tillgång till ren och billig energi. Deras mål är att till 2020 ha ersatt de hälsovådliga fotogenlamporna med solenergilampor.

 

 

 

Vi samarbetar med FTTSA (Fair Trade in Tourism South Africa)

Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA) står för rättvis handel och ansvarstagande inom turistsektorn.

För att tilldelas symbolen måste turistnäringar som ansöker möta högt uppsatta krav gällande rättvisa löner, arbetsvillkor, rättvis upphandling och distribution av förmåner, etniskt affärsmannaskap och respekt for mänskliga rättigheter, kultur och miljö.

Turist anläggningar blir uppmärksammade exempelvis för att de anställer personer från lokalbefolkningen, köper varor lokalt, jobbar för ökad kunskap kring HIV/Aids och ger utbildning kring miljöfrågor.

www.fairtourismsa.org.za

Hjälp oss stoppa sexturismen

Varje år åker miljontals människor på semester utomlands. Majoriteten är ansvarsfulla resenärer som respekterar den lokala miljön, kulturen och människorna, men tyvärr är sexturismen ett stort problem i många utvecklingsländer. Enligt ECPAT så utnyttjas över en million barn inom sexindustrin. Det finns också miljontals kvinnor som är sålda, lurade eller tvingade att jobba inom sexbranschen.

Simply Safari stöder ECPAT Sverige som är en ideell förening som arbetar med att förebygga och stoppa alla former av barnsexhandel: barnpornografi, trafficking och barnsexturism. Läs mer om ECPAT på www.ecpat.se. Genom vårt stöd hoppas vi kunna bidra till att problemen av detta slag upphör. Vi uppmanar alla våra resenärer att anmäla alla former av misstänkt barnsexhandel till ECPAT.

Här kommer lite tips om hur du kan hjälpa miljön och lokala ekonomier när du reser

Släck alla elektroniska apparater
Släck lyset och stäng av TVn och alla andra elektroniska apparater när du lämnar rummet. Luftkonditionering förbrukar väldigt mycket energi så stäng av den då du inte befinner dig inomhus. Om möjligt – välj ett rum med fläkt.

Slösa inte på vatten
Vatten är en bristvara i Afrika. För att inte slösa för mycket på vattnet kan man se till att inte duscha för länge och att stänga av vattnet medan man tvålar in sig eller borstar tänderna. Spar miljö genom att inte byta handdukar varje dag. Tvättmedel är inte bra för miljön och det slösar på onödigt mycket vatten.

Respektera floran och faunan 
Det är mycket viktigt att man respekterar floran och faunan när man är ute i naturen eller på safari.  Man får inte under några som helst omständigheter störa djuren, väsnas, klappa med händerna eller tuta för att de ska vända sig mot ditt håll, förfölja dem eller mata dem.

När man är på safari får man absolut inte gå ut ur bilen (bara på särkilda markerade platser). Man får inte plocka blommor eller ta med sig växter ut ur parken, inte heller stenar eller andra naturföremål.  Man får inte tända lägereldar,  vill man grilla finns särskilda platser där detta är tillåtet, men passa elden hela tiden, det räcker med en liten glöd. Lämna inga sopor eller skräp efter er.

Var uppmärksam på att vissa växter är fridlysta även utanför nationalparker och viltreservat och därför inte får plockas speciellt på höga latituder där floran växer väldigt långsamt.  Håll erosion till ett minimum genom att hålla dig till existerande stigar och leder. Tag allt skräp med dig om det inte finns någonstans att slänga det på ett bra sätt längs leden.

Att dyka blir mer och mer populärt men rör inte vid korallerna när du simmar eller dyker och samla inte souvenirer på korallrevet, det tar hundratals år för koraller att återhämta sig. Köp inte heller snäckor och souvenirer som är gjorda av koraller och andra havsorganismer. Om du köper dessa produkter bidrar du till korallrevens förstöring.

Sopor
I många länder är sophantering ett stort problem. För att begränsa avfall så kan du redan innan du åker hem ifrån tänka på att ta bort onödiga förpackningar kring produkter. Batterier till exempelvis kameror är en av de mest skadliga produkter att lämna efter sig. Vi föreslår att du använder uppladdningsbara batterier eller ta med dina gamla hem för att lämna in dem på en återvinningsstation här i Sverige. Om du röker kan det vara bra att ha med dig en liten plastask (typ de gamla plastaskarna för filmrullar) för att lägga dina fimpar i tills du hittar en sopkorg. Kasta dom inte på stranden, i naturen eller på gatan.

Shopping 
Om du handlar från ett av de många gatstånden så hör det till att pruta. Pruta du också, det hör till god ton och sker under skratt och (välspelad!) gråt. Kom ihåg att pruta handlar lika mycket om social interaktion som priset men, ha perspektiv på saker och ting och var realistisk.

OBS! Köp aldrig souvenirer och produkter som är tillverkade av utrotningshotade växter och djur!

Mat och dryck
Simply Safari försöker stödja lokala restauranger genom att rekommendera dessa till alla våra resenärer. Att äta på lokalt ägda restauranger bidrar till jobbtillfällen på orten. Det är ju dessutom roligt att prova annorlunda mat och nya smaker. När det kommer till dryck så försök att välja nationella märken. Färskpressad juice är också ett bra alternativ till buteljerade det är dessutom betydligt godare och nyttigare!

Tiggare och att ge gåvor
Hur man ska hantera tiggare är alltid svårt, speciellt när det är barn och människor med svåra handikapp. Vi uppmanar inte våra resenärer att ge pengar till tiggare. Tänk på att ibland tvingas barn, av sina föräldrar eller av ligor, att vara ute på gatorna för att tigga istället för att gå till skolan. Om du vill göra en insats tycker vi på Simply Safari att det är bättre att stödja hjälporganisationer på plats. Fråga oss om tips på vilka organisationer du kan skänka pengar till.

Försäljare
Ibland kan försäljare vara riktigt irriterande men de är oftast mycket fattiga så var tålamodig och artig. Om du inte är intresserad av att köpa något så räcker oftast ett leende och ett vänligt “no thank you” för att de ska lämna dig ifred.

© Simply Safari 2013. All rights reserved.
Top