När du vill resa till Afrika!
Landsflagga

Zambia

 Zambia, ett land att upptäcka.

Zambia är ett spännande land med sagolik natur och rikt djurliv. Besök mäktiga Victoriafallen och åk på flodhäst- och krokodilsafari längs Zambezifloden. Nationalparkerna South Luangwa och Kafue bjuder på safariupplevelser i världsklass.

—————————————————————————————————————————

 

För information om våra resor till Zambia vänligen maila oss:

info@simplysafari.se

eller ring

073-5404648  

—————————————————————————————————————————

OM ZAMBIA

Zambia är en relativt ny och outforskad safaridestination som sakta men säkert blivit ett mer och mer attraktivt resmål för naturälskare som vill uppleva ett genuint Afrika med orörd natur och få turister.

Safari anordnas i de flesta av Zambias 19 nationalparker men oftast är det till nationalparkerna Kafue, South Luangwa och Lower Zambezi man åker för att uppleva djuren. Man erbjuder safariturer i jeep, till fots och i båt samt nattsafari. Förutom en enorm mängd däggdjur och många sorters kattdjur finns här ca 750 arter fåglar!

Avstånden i Zambia är långa och infrastrukturen dålig. Många av nationalparkerna nås med bil men men för de som vill slippa långa tidskrävande resor på dammiga vägar finns safariflyg.

Största delen av landet ligger på en platå ca 1000 meter över havet och utgörs till stor del av savann och woodland. Bland de många floderna och vattensystemen är Zambezifloden den största följt av Kafue och Luangwafloderna.

Lusaka är landets huvudstad men bättre känt bland landets besökare är den lilla staden Livingstone som ligger bara tio kilometer från Victoriafallen. Detta mäktiga vattenfall är en av världens största och vackraste och ligger i södra Zambia vid gränsen till Zimbabwe.

 

—————————————————————————————————————————

KLIMAT
x

VICTORIAFALLEN          Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C 30 30 30 30 28 26 25 28 32 34 32 30
Min temp°C 20 19 17 15 10  7  7  9  14 19 19 20
Sol/dygn  6  6  8  9  9  9  9  10  8  9  9  7
Regn (mm) 170 140 80 25 20  5  0  1  2 25 70 160

Den bästa tiden att besöka Zambia är från juni till november när det är torrt och soligt.

Dec–apr är en varm, regnig och fuktig tid, under vilken många lodger stänger på grund av att många vägar blir oframkomliga. Temperaturerna ligger kring 30 grader.
Maj–sep är en sval och torr vinter med dagstemperaturer upp till 25 grader och nattemperaturer ned till strax under 10.
Okt–nov är en varm och torr årstid.

—————————————————————————————————————————

INFÖR RESAN

Här har vi samlat information om hur ni kan förbereda er inför resan.

For aktuell information om Zambia gå in på Zambias Ambassads hemsida eller på Sweden Abroad.

Visum Zambia
Svenska medborgare måste ha turistvisum för att besöka Zambia. Du ansöker om visum antingen på Zambias ambassad i Stockholm eller när du anländer med flyg i Lusaka. Vi rekommenderar er att ansöka om visum i Sverige minst en månad före avresa.

Om du väljer att skaffa visum hemifrån kan du fylla i blanketten via ambassadens hemsida. För information om kostnad m.m. klicka här.

Om du väljer skaffa visum vid ankomst på Lusakas flygplats delas nästan alltid blanketterna ut på flyget men finns också att hämta vid visumdisken när du kommer fram. Här skulle du kunna skriva ut  blanketten och fylla i den hemma så sparar du lite pappersarbete på plats. Du betalar 50 USD för visumet och du ska vara berädd på att lämna ifrån dig 2 ID-foton. Passet ska vara giltigt i minst 3 månader efter utresan från Zambia och det ska finnas minst två tomma sidor för in- och utresestämplar.

Vid utresa från Zambia ska du fylla i ett utresekort som finns i avgångshallen.

All Information hittar du på Ambassadens hemsida eller så kan du ringa direkt till ambassaden på 08 679 90 40.

Vaccinationer
Vi råder dig att gå in på ambassadens hemsida för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer eller kontakta din läkare.

Vår rekommendation är att se över stelkramp, polio och difterivaccinationer samt att man tar vaccin mot kolera. Även vaccinskyddet mot mässling, påssjuka, röda hund, kikhosta, Haemofilus influenzae typ b (Hib) och pneumokocker bör ses över, framförallt när det gäller barn. Vaccinering mot samtliga dessa sjukdomar ingår i barnvaccinationsprogrammet.

Malaria förekommer i nästan hela landet särkilt i floddalarna och flera av nationalparkerna. Myggprofilax är nödvändig.

Rekommendationerna vad gäller vaccination mot gulafebern ändrar sig hela tiden och beror oftast på om det finns utbrott av sjukdomen eller inte men för aktuell information förslår vi att man tar kontakt med Zambias Ambassad i Stockholm.

Tänk på att Gula febern vaccination behövs för resenärer som åker från Zambia till Sydafrika samt från Sydafrika till Zambia. Gäller även resenärer som är i transit eller mellanlandar i Sydafrika innan och efter resa till Zambia.

Glöm inte att ta med vaccinationsbevis när du reser till Zambia!

Försäkring
Det är viktigt att man tecknar en reseförsäkring vid vistelse utomlands.

Det är upp till var och en att innan resan se till att ha en fullgod reseförsäkring. Observera att i flera betal- och kreditkort ingår reseförsäkring om ni betalar med kortet. Kolla noga upp vad som ingår i er hemförsäkring och ert kort innan ni tecknar extra reseförsäkring. 
Kontakta er bank för mer information.

—————————————————————————————————————————

FAKTA
x

Lokalt Namn  Republic of Zambia
Huvudstad  Lusaka
Största stad  Lusaka
Statsskick  Republik
President  Michael Sata
Areal  752,618 km2
Invånare  14,309,466 (2012)
Officiella Språk  Engelska samt flera lokala språk
Religion  Kristendom och traditionella afrikanska religioner
Valuta  Zambisk Kwacha
Tidzon  När Sverige har sommartid har vi samma tid, vintertid +1 timma

 

—————————————————————————————————————————

BRA ATT VETA

Flyg och Flygbiljetter
Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som vi mejlar till dig och som du själv skriver ut. Här kan du se exakt hur din flygresa ser ut och informationen som medföljer inkluderar reglerna som det aktuella flygbolaget har (t.ex. hur mycket bagage och handbagage du får ta med dig m.m.). Samtidigt får du ett följebrev med bl.a. viktiga telefonnummer som kan vara bra att ha under resan.

Se till att ha det absolut viktigaste med dig i handbagaget: pass, flygbiljetter, pengar, kreditkort, försäkringspapper, vaccinationsbevis, eventuella recept på läkemedel, annan viktig medicin, kamera, kikare. Om, mot all förmodan, en väska skulle “gå vilse” kan det ta en eller två dagar innan väskan körs ut till ert hotell.

För att optimera packning och transprot av bagaget under safarin rekommender vi er att packa i mjuka väskor hellre än hårda, eftersom det underlättar vid packning av bilen. Har ni bokat en fly-in safari är det viktigt att ni har packat i mjuka väskor. Vissa inrikesflyg tar max 10 kilogram per person. Bagage som ni inte behöver under safaridagarna kan lämnas med en av våra representanter.

Transport i Zambia
Ni hämtas alltid upp av våra chaufförer när ni anländer i Zambia (om inget annat bestämts). Alla våra chaufförer och guider är mycket duktiga och kunniga. På safari åker man för det mesta i minibussar eller privata jeepar. Vi har alltid fönsterplats åt alla våra medresenärer.

Har ni valt att resa på egen hand hämtar ni er hyrbil på bildepån på flygplatsen. Internationellt körkort krävs. Zambias vägnät är outvecklat och vissa vägar kan man inte köra på under regnperioden.

Malariamygg och Myggnät
Zambia är ett malariaområde. Vi rekommenderar att alla som besöker Zambia tar malaria profylax. Myggen kommer fram när solen går ner och det är på kvällen och natten som man blir mest stucken, så då är det klokt att ta långbyxor på och kanske även en långärmad skjorta, samt se till att spraya sig på fotleder, handleder, händer och i nacken.

Vi rekommenderar att inför resan ta kontakt med närmaste vaccinationscentral i Sverige, men tänk på att inte acceptera om den svenska läkaren vill skriva ut klorokinfosfat i kombination med Paludrin. Det är inte en säker kombination eftersom malariaparasiterna i Afrika är resistenta mot detta. Ta i stället Lariam (Mefliam) eller Malarone, som är det senaste preparatet.

Malariarisken skall dock inte på något sätt påverka ett beslut om att resa till Zambia, utan detta är något som man ska ha i åtanke och som man kan förbereda sig för mycket bra. Man ska också veta att de flesta myggor inte bär på malaria samt att de flesta övernattningsställen sprayas med myggmedel regelbundet under året.

Elektricitet
230 volt 50 Hz.  Kontakterna är annorlunda från våra så ta gärna med er adaptor hemifrån, finns att köpa på i flesta elaffärer som El Giganten och Mediamarkt.. De flesta hotell har elektricitet dygnet runt men vissa safarilodger och safaricamps får elektricitet från egna generatorer som ofta stängs av efter midnatt. Kom därför ihåg att ta en liten ficklampa med på semestern.

Sjukvård
De flesta tropiska sjukdomar förekommer i Zambia. Ta kontakt med en vaccinationscentral i god tid före avresan för att få nödvändiga vaccinationer och malariaprofylax. Vid resa via Sydafrika krävs intyg på gula febern-vaccination; även andra länder i regionen kan kräva detta intyg.

Malaria är vanligt förekommande i hela landet. Förutom att använda malariaprofylax, bör även myggspray användas samt kroppstäckande kläder såsom långärmade skjortor/blusar och långa byxor, i synnerhet i skymningen. Myggnät rekommenderas också.

Hiv/aids är också mycket vanligt förekommande; i tätorter, som Lusaka, beräknas var fjärde person bära på viruset.

Sjukhusens kvalitet är långt under europeisk standard. Om man är med om en allvarlig olycka flygs de flesta till Sydafrika för behandling.  Se till att detta täcks i din sjukförsäkring.

Viktigt att ha med
Ljusa lätta sommarkläder som t-shirts, shorts, klänning och badkläder. Det är billigt att få kläderna tvättade så det finns ingen anledning att packa med sig för mycket.

“Smart casual” kläder att ha på sig på kvällarna när man ska äta på hotellet och lodgen. Långbyxor, långärmad skjorta och gärna en tunn långärmad tröja, tro det eller ej men det kan bli rätt svalt när solen gått ner.

Bekväma sommarskor och sandaler brukar räcka men ska man följa med på en av våra resor som inkluderar längre vandringsturer vill man ha en bättre gympasko med ordentlig sula, det är inte nödvändigt att införskaffa dyra safariboots om man inte vill.

Sommarhatt eller keps, solglasögon.

Solkräm med hög skyddsfaktor. Solen är stark!

Eventuell medicin som du använder dagligen hemma och malariatabletter samt medicin som kanske kan behövas som allergitabletter, medicin mot diarré, smärtstillande,, plåster, våtsavetter m.m.

Kamera och memorycards samt batteriladdare. Ta med någon form av dammtät förvaringsplats för kameror och annan känslig utrustning. En safari innebär mycket tid på dammiga vägar, och dammet letar sig in överallt.

Kikare!

Adaptrar.

Ficklampa och extrabatterier till denna.

Fotokopior av alla viktiga dokument som pass, försäkringar, visum, vaccinationskort, körkort m.m. samt telefonlista för spärrning av försvunna betalningskort.

Att undvika under resan
Gå aldrig ut själv efter det blivit mörkt.

Undvik köra på natten.

Gå aldrig ut ur bilen i viltreservaten, det är strängt förbjudet, det är ändast tillåtet på bestämda rastplatser.

Fotografera inte poliser, militär personal och militära anläggningar, broar, kommunikationsanläggningar och liknande! Fotografera heller inte människor utan att först be om lov.

Valuta
Zambisk Kwacha (1 Kwacha= 100Ngwee)

Säkerhet
Stölder, inbrott och personrån förekommer i Zambia. Det är större risk i tätorter och som utlänning kan du vara extra utsatt. Vidta säkerhetsåtgärder som att aldrig gå ute när det är mörkt.

Res aldrig med långdistanstrafiken på nätterna på grund av den låga trafiksäkerheten. Undvik även att resa längre sträckor i mörkret i egen bil.

Tänk på att aldrig bära värdesaker synligt. Detta gäller såväl plånbok, kamera som smycken och klockor.

Resenärer uppmanas att själv hålla sig á jour genom de zambiska medierna (tidningar, radio, tv och internet) för att ta del av den senaste informationen kring t ex politiska händelser.

© Simply Safari 2013. All rights reserved.
Top