När du vill resa till Afrika!
Landsflagga

Tanzania

Exotiskt, vilt och vackert.

Att åka på safari bland elefanter, zebror, giraffer, lejon, noshörningar, hyenor och flodhästar är en upplevelse utan motstycke. Men Tanzania är så mycket mer än bara safari. Här finns insjöar, milslånga sandstränder, korallrev, paradisöar och Afrikas högsta berg.

—————————————————————————————————————————–

Våra resor till Tanzania 

——————————————————————————————————————————

OM TANZANIA

Tanzania är lätt att besöka. Landet har en väl utvecklad turistindustri och i de välbesökta turistområdena i norr är det lätt att ta sig runt. Vi erbjuder resor till några av världens djur rikaste national parker, möte med den lokala befolkningen och bergbestigning i världsklass. Kombinera detta med några dagar på Zanzibar så får du en komplett och oförglömlig semester.

Tanzania ligger strax söder om ekvatorn. Öst gränsar landet med Indiska Oceanen där milslånga palmkantade sandstränder lockar till sol och bad.  Utanför kusten ligger paradisöarna Zanzibar, Pemba och Mafia med fantastiska korallrev, kritvita stränder och turkosblått vatten, ett måste för sportdykare, sportfiskare och soldyrkare.

Längs Tanzanias gränser ligger tre av Afrikas största sjöar, Victoriasjön i norr, Malawisjön i söder och Tanganyikasjön i väster.  I den täta regnskogen längs Tanganyikasjön finns nationalparkerna Mahale och Gombe Stream. Det var här som världskända antropologen Jane Goodall bodde och studerade schimpanserna i många år. Nu kan man åka hit och själv beskåda dessa underbara primater.

Tanzania är ett paradis för naturälskare och att åka på safari bland vilda djur är en unik upplevelse och en dröm för många. Mer än 25% av Tanzanias yta upptas av skyddade naturområden som består av nationalparker och reservat.

De flesta safariresenärer åker till nationalparkerna i norra Tanzania där Serengeti, Tarangire, Arusha, Mkomazi och Lake Manyara ligger. Landskapet i de flesta av dessa parker domineras av bush och savann och det är här man hittar mest djur.  I söder och väst finner man smultronställen som Selous, Katavi, Ruaha, Gombe Stream och Mahale Mountains, fantastiska helt orörda områden som tar en tillbaka till hur Tanzania såg ut då de första européerna kom hit i början på 1900-talet. Eftersom dessa parker ligger lite avskilt har vi valt att flyga-in våra resenärer dit.

——————————————————————————————————————————

KLIMAT
x

ARUSHA              Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C 29 29 28 25 22 21 20 22 26 28 28 28
Min temp°C 10 10 12 15 11  9  9  9  9 10 10 10
Sol/dygn  8  8  8  7  8  8  8  8  8  8  8  8
Regn (mm) 60 90 180 380 210 30 10 20 20 40 110 110

 

DAR ES SALAAM Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C 31 31 31 30 28 28 26 26 27 29 30 31
Min temp°C 24 24 23 24 22 20 19 19 20 21 22 24
Sol/dygn  8  8  7  5  6  8  8  8  8  9  8  8
Regn (mm) 60 70 130 300 190 30 30 20 30 40 80 90

<

ZANZIBAR            Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C 32 32 30 28 28 27 28 28 30 32 32 33
Min temp°C 25 24 24 22 22 22 22 23 24 24 24 25
Sol/dygn  8  8  7  6  6  8  8  8  8  8  8  8
Regn (mm) 50 70 130 330 270 50 20 30 40 80 170 130

Till Tanzania kan man åka året om. Landet ligger strax söder om ekvatorn vilket betyder att temperaturerna varierar väldigt lite under året. Det man ska tänka på är att det kan vara svårt att ta sig fram på vissa vägar under regnperioden mars t.o.m. maj. Detta varierar dock lite beroende på var i Tanzania man ska åka. Kontakta oss på Simply Safari för mer information.

Årstiderna i Tanzania kan delas in i två regniga och två torra perioder. De långvariga regnen börjar någonstans runt slutet av februari eller början på mars och varar fram till maj. De korta regnen infaller någon gång i oktober, november eller december och varar cirka en månad.

——————————————————————————————————————————

INFÖR RESAN

För aktuell information om Tanzania gå in på Tanzaniska Ambassadens hemsida eller på Sweden Abroad.

Visum Tanzania
Svenska medborgare måste ha turistvisum för att besöka Tanzania och Zanzibar. Man ansöker om visum antingen hos Tanzanias ambassad i Stockholm eller när du anländer till Tanzania. Vi rekommenderar er att ansöka om visum i Sverige minst en månad före avresa.  Ett visum till Tanzania gäller även till ögruppen Zanzibar.

Om du väljer att skaffa visum hemifrån, ska du först överföra beloppet för visumet + porto (idag 500Kr) till ambassadens konto och skicka med kvitteringen tillsammans med passet, den ifyllda blanketten, ett ID-foto och ett förfrankerat returkuvert med din adress på. Brevet bör skickas rekommenderat. Passet ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresan från Tanzania och det ska finnas minst två tomma sidor för in- och utresestämplar. Viseringen gäller sedan i 90 dagar och handläggningstiden är 3-5 dagar.

Om du väljer skaffa visum vid ankomst i Tanzania delas nästan alltid blanketterna ut på flyget men finns också att hämta vid visumdisken när du kommer fram. Här skulle du kunna skriva ut blanketten och fylla i den hemma så sparar du lite pappersarbete på plats. Du betalar 50 USD för visumet och du ska ett ID-foto med dig. Passet ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresan från Tanzania och det ska finnas minst två tomma sidor för in- och utresestämplar.

Vid utresa från Tanzania ska du fylla i ett utresekort som finns i avgångshallen.

All Information hittar du på ambassadens hemsida eller så kan du ringa direkt till ambassaden på 08 7322432.

Vaccinationer
Vaccinationer förändras löpande så vi råder dig att gå in på ambassadens hemsida för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer.

Vår rekommendation är att se över stelkramp, polio och difterivaccinationer samt att man tar vaccin mot kolera.

Rekommendationerna vad gäller vaccination mot gulafebern ändrar sig hela tiden och beror oftast på om det finns utbrott av sjukdomen eller inte. Aktuell information finns på ambassadens hemsida.

Malaria! Myggprofylax är nödvändig.

Glöm inte att ta med vaccinationsbevis när du reser till Tanzania!

Försäkring
Det är viktigt att man tecknar en reseförsäkring vid vistelse utomlands.

Det är upp till var och en att innan ni reser se till att ni har en fullgod reseförsäkring. Observera att i flera betal- och kreditkort ingår reseförsäkring om ni betalar med kortet. Kolla noga upp vad som ingår i er hemförsäkring och ert kort innan ni tecknar extra reseförsäkring. 
Kontakta er bank för mer information.

——————————————————————————————————————————

FAKTA
x

Lokalt Namn  United Republic of Tanzania
Huvudstad  Dodoma
Största stad  Dar Es Salaam
Statsskick  Republik
President  Jakaya Kikwete
Areal  945,203 km2
Invånare  44,928,923 (2012)
Officiella Språk  Swahili och Engelska. (ca 100 olika språk talas i Tanzania)
Religion  Kristendom, Islam och traditionella afrikanska religioner
Valuta  Tanzania Shilling
Tidzon  En timma före Sverige under sommartid, två timmar före vintertid

 

——————————————————————————————————————————

BRA ATT VETA

Flyg och Flygbiljetter
Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som vi mejlar till dig och som du själv skriver ut. Här kan du se exakt hur din flygresa ser ut och informationen som medföljer inkluderar reglerna som det aktuella flygbolaget har (t.ex. hur mycket bagage och handbagage du får ta med dig m.m.). Samtidigt får du ett följebrev med bl.a. viktiga telefonnummer som kan vara bra att ha under resan.

Se till att ha det absolut viktigaste med dig i handbagaget: pass, flygbiljetter, pengar, kreditkort, försäkringspapper, vaccinationsbevis, eventuella recept på läkemedel, annan viktig medicin, kamera, kikare. Om, mot all förmodan, en väska skulle “gå vilse” kan det ta en eller två dagar innan väskan körs ut till ert hotell.

För att optimera packning och transprot av bagaget under safarin rekommender vi er att packa i mjuka väskor hellre än hårda, eftersom det underlättar vid packning av bilen. Har ni bokat en fly-in safari är det viktigt att ni har packat i mjuka väskor. Vissa inrikesflyg tar max 10 kilogram per person. Bagage som ni inte behöver under safaridagarna kan lämnas med en av våra representanter.

Transport i Tanzania
Ni hämtas alltid upp av våra chaufförer på Moshis eller Dar es Salaams flygplatser (om inget annat bestämts). Alla våra chaufförer och guider är mycket duktiga och kunniga. På safari åker man för det mesta i minibussar eller privata jeepar. Taket på minibussarna kan fällas upp så att man kan stå upp och titta ut över savannen om man vill. Vi har alltid fönsterplats åt alla våra medresenärer.

Tidsskillnad
Tanzania är tre timmar före GMT. Alltså en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

Mygg och Myggnät
Myggen kommer fram när solen går ner och det är på kvällen och natten som man blir mest stucken, så då är det klokt att ta långbyxor på och kanske även en långärmad skjorta, samt se till att spraya sig på fotleder, handleder, händer och i nacken. Alla våra övernattningsställen har myggnät över sängarna.

Elektricitet
De flesta hotell har elektricitet dygnet runt men vissa safarilodger och safaricamps får elektricitet från egna generatorer som ofta stängs av efter midnatt. Kom därför ihåg att ta en liten ficklampa med på semestern. Det är 240 volt och det används trebenade kontakter så ta gärna med er adaptor hemifrån, finns att köpa på i flesta elaffärer som El Giganten och Mediamarkt.

Viktigt att ha med
Ljusa lätta sommarkläder som t-shirts, shorts, klänning och badkläder. Det är billigt att få kläderna tvättade så det finns ingen anledning att packa med sig för mycket.

“Smart casual” kläder att ha på sig på kvällarna när man ska äta på hotellet och lodgen. Långbyxor, långärmad skjorta och gärna en tunn långärmad tröja, tro det eller ej men det kan bli rätt svalt när solen gått ner.

Bekväma sommarskor och sandaler brukar räcka men ska man följa med på en av våra resor som inkluderar längre vandringsturer vill man ha en bättre gympasko med ordentlig sula, det är inte nödvändigt att införskaffa dyra safariboots om man inte vill.

Sommarhatt eller keps, solglasögon.

Solkräm med hög skyddsfaktor. Tänk på att Tanzania ligger nära ekvatorn och att solen därmed är stark och att man bränner sig mycket lätt speciellt vid  kusten! Många resenärer har underskattat solens styrka och förstört sin semester med att bränna sig i solen. Längre än 30 minuter i solen de första två dagarna räcker! Ligg resten av tiden i skuggan,där når fortfarande cirka 50% av solens strålning fram. (Obs solkrämer finns att köpa överallt i Tanzania)

Eventuell medicin som du använder dagligen hemma och malariatabletter samt medicin som kanske kan behövas som allergitabletter, medicin mot diarré, smärtstillande,, plåster, våtsavetter m.m.

Kamera och memorycards samt batteriladdare. Ta med någon form av dammtät förvaringsplats för kameror och annan känslig utrustning. En safari innebär mycket tid på dammiga vägar, och dammet letar sig in överallt.

Kikare!

Adaptrar.

Ficklampa och extrabatterier till denna.

Fotokopior av alla viktiga dokument som pass, försäkringar, visum, vaccinationskort, körkort m.m. samt telefonlista för spärrning av försvunna betalningskort.

Att undvika under resan
Undvik att dricka vattnet direkt ur kranarna speciellt om du är utanför storstäderna – köp vatten på flaska.

Skala all frukt eller se till att tvätta den noga innan du äter den.

Gå aldrig ut själv efter det blivit mörkt.

Undvik köra på natten.

Gå aldrig ut ur bilen i viltreservaten, det är strängt förbjudet, det är ändast tillåtet på bestämda rastplatser.

Fotografera inte poliser, militär personal och militära anläggningar, broar, kommunikationsanläggningar och liknande! Fotografera heller inte människor utan att först be om lov.

Valuta
Tanzanias valuta heter Tanzania Shilling (TSH). Du kan växla från US-dollar till shilling och du får bäst växelkurs om du växlar på flygplatsen. Se till att ha med dig mindre valörer på sedlarna (1-5 dollar) eftersom detta är det mest gångbara på marknader, när du ska ge dricks och liknande. Du kan också ta ut pengar med Visa eller Mastercard i uttagsautomater, och även betala med dessa kort på några ställen. Det är också möjligt att betala med US-dollar, Euro och engelska pund.

© Simply Safari 2013. All rights reserved.
Top