När du vill resa till Afrika!
Landsflagga

Sydafrika

Sydafrika, en hel värld väntar!

I Sydafrika väntar viltrika nationalparker, öknar och halvöknar som exploderar av färg och liv när vårregnen kommer, magnifika bergkedjor, savanner, regnskogar, soldränkta stränder, spännande storstäder och vänliga människor. 

————————————————————————————————————–

  Våra resor till Sydafrika

——————————————————————————————————————————

OM SYDAFRIKA

Sydafrika är ett fantastiskt land som har allt du kan önska dig. Förutom natursköna nationalparker, viltreservat, magnifika berg och vackra stränder, är landet fyllt av historia, kultur, musik, dans, spänning och magi.
Safari bland Afrikas alla djur är en unik upplevelse och något som man med all säkerhet bär med sig i minnet resten av livet och Krugerparken, Pilanesberg och Kgalagadi är bara några exempel på områden där man kan njuta av Sydfrikas unika flora och fauna.

Den 3400 kilometer långa dramatiska kusten gör den till ett förstahands mål för bad, snorkling, dykning, fiske och strandliv. Långa stränder, mysiga vikar, laguner och vandringsleder lockar hit många turister varje år.

Är du äventyrslysten finns här en uppsjö av spännande aktiviteter som dyka med vithajar, hoppa bungy-jump och skydiving. Överallt är barn välkomna och det finns även mängder av barnanpassade aktiviteter som kan väcka alla barns sinnen och nyfikenhet.

Sydafrika har åtta platser som är med på UNESCO:s världsarvslista. Bland annat Robben Island där Nelson Mandela hölls fånge, Sterkfontein-grottorna som var hemvist för några av världens första hominider, meteoritkratern Vredefort och iSimangaliso wetland en unik våtmarkspark som ligger längs kusten cirka 300 kilometer norr om Durban och som består av otroliga fem ekosystem!

I Sydafrika finns det gott om fina restauranger och caféer. Sydafrika är en smältdegel av de olika folkslag och kulturer som under århundradens lopp har sökt sig till denna unika del av världen. Detta historiska arv och dess mångfald, avspeglas tydligt i det som är varje lands själ – maten! Att äta ute i Sydafrika är ganska billigt.

Till maten finns det gott om viner att välja mellan. De flesta av Sydafrikas vingårdar ligger i Västra Kapprovinsen kring Kapstaden. Många vingårdar erbjuder vinprovning men öl är nationaldrycken och i Sydafrika finns ett stort antal prisbelönta ölsorter.

I alla stora städer hittar du shoppingcentra med butiker som säljer allt från kläder och skor till suvenirer, tyger och hantverk. I Johannesburg och Kapstaden finns många intressanta museer, gallerior och utställningar.

Av landets 51 miljoner invånare är två tredjedelar av befolkningen svarta, främst bantutalande folkslag. Förfäderna till dagens vita sydafrikaner kom för mer än trehundra år sedan till den holländska handelsstationen vid Kapudden. De tog med sig sitt hemlands språk som med tiden utvecklades till afrikaans. De officiella språken är engelska, afrikaans samt nio mindre bantuspråk.

—————————————————————————————————————————-

KLIMAT

Sydafrikas solrika och varierande klimat betyder att landet är ett nöje att besöka året runt.  Årstiderna är omvända jämfört med våra, alltså är januari den varmaste månaden och juli den kallaste. Man kan beskriva Sydafrikas klimat som för det mesta soligt och varmt med vissa värmeböljor under sommaren.

JOHANNESBURG   Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C  26 25 24 21 19 16 16 18 23 24 24 25
Min temp°C  15 14 13 10  7  2  2  3  9 11 13 15
Sol/dygn   8  8  8  8  9  9  9 10 10 10  9  9
Regn (mm)  125 90 91 55 13  9  4  4 27 70 117 105

>

KAPSTADEN         Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C  26  27  25  23  20  18  18  18  19  21  24  25
Min temp°C  16  16  13  12   9   8   7   8   9  11  13  15
Sol/dygn  10  10   9   6   5   6  5   6   7   8   9  11
Regn (mm)  15 17 20 41 69 93 82  75 40 30 13  17

Längst nere runt Kapstaden i Sydafrikas sydvästra hörn har man medelhavsklimat – det är varmt och soligt på sommaren och svalt och regnigt på vintern. De flesta turister kommer hit mellan november och februari då klimatet är som bäst, mer än 11 timmars solsken om dagen!  Temperaturerna på sommaren (december – februari) ligger runt 27 grader på dagen och 15 grader på natten.

Trots att Kapstadens vintrar (juni – augusti) domineras av regn och blåst kan man ändå uppleva flera varma och soliga dagar.  Temperaturerna ligger mellan 20 grader på dagen och 7 grader på natten, men temperaturen kan nå uppemot 26 grader eller mer ibland.

—————————————————————————————————————————–

INFÖR RESAN

For aktuell information om Sydafrika kan man gå in på Sydafrikas Ambassads hemsida eller på Sweden Abroad.

Visum Sydafrika
Du som är svensk medborgare och besöker Sydafrika i upp till 90 dagar behöver inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. Ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter utresa från Sydafrika och ha två blanka sidor för in- och utresestämplar.

Vaccinationer
Det finns inga tvång på vaccinationer som du som turist måste ha tagit för att komma in i Sydafrika. Om du enbart tänkt besöka de vanligaste turistorterna rekommenderas du att eventuellt se över din polio, stelkramps och difterivaccinationer.

De som tänkt sig åka på safari i Krugerparken och längst kusten vid Durban bör ta malariaprofylax.

Försäkring
Det är viktigt att man tecknar en reseförsäkring vid vistelse utomlands.

Det är upp till var och en att innan resan se till att ha en fullgod reseförsäkring. Observera att i flera betal- och kreditkort ingår reseförsäkring om ni betalar med kortet. Kolla noga upp vad som ingår i er hemförsäkring och ert kort innan ni tecknar extra reseförsäkring. 
Kontakta er bank för mer information.

————————————————————————————————————————–

FAKTA
x

Lokalt Namn  Republic of South Africa
Huvudstad  Pretoria, Kapstaden, Bloemfontein
Största stad  Johannesburg
Statsskick  Republik
President  Jacob Zuma
Areal  1 221 037 km2
Invånare  54 000 002
Officiella Språk  Engelska, Afrikaans, Zulu
Religion  Kristendom, Islam, Hindu och traditionella afrikanska religioner
Valuta  Rand (ZAR)
Tidzon  UTC +1

 

—————————————————————————————————————————-

BRA ATT VETA

Flyg och Flygbiljetter
Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som vi mejlar till dig och som du själv skriver ut. Här kan du se exakt hur din flygresa ser ut och informationen som medföljer inkluderar reglerna som det aktuella flygbolaget har (t.ex. hur mycket bagage och handbagage du får ta med dig m.m.). Samtidigt får du ett följebrev med bl.a. viktiga telefonnummer som kan vara bra att ha under resan.

Se till att ha det absolut viktigaste med dig i handbagaget: pass, flygbiljetter, pengar, kreditkort, försäkringspapper, vaccinationsbevis, eventuella recept på läkemedel, annan viktig medicin, kamera, kikare. Om, mot all förmodan, en väska skulle “gå vilse” kan det ta en eller två dagar innan väskan körs ut till ert hotell.

För att optimera packning och transprot av bagaget under safarin rekommender vi er att packa i mjuka väskor hellre än hårda, eftersom det underlättar vid packning av bilen. Har ni bokat en fly-in safari är det viktigt att ni har packat i mjuka väskor. Vissa inrikesflyg tar max 10 kilogram per person. Bagage som ni inte behöver under safaridagarna kan lämnas med en av våra representanter.

Transport i Sydafrika
Ni hämtas alltid upp av våra chaufförer när ni anländer i Sydafrika (om inget annat bestämts). Alla våra chaufförer och guider är mycket duktiga och kunniga. På safari åker man för det mesta i minibussar eller privata jeepar. Vi har alltid fönsterplats åt alla våra medresenärer.

Har ni valt att resa på egen hand hämtar ni er hyrbil på bildepån på flygplatsen. Internationellt körkort krävs.

Sydafrikas vägnät rankas bland de bästa i världen. Vägarna är välskyltade både till städer och sevärdheter.  Trafikrytmen är dock något högre än i Sverige framförallt i och runt storstäderna.

Malariamygg och Myggnät
Nästan hela Sydafrika är fritt från malaria! Men, om du ska åka till Krugerparken eller till kustområdet runt Durban rekommenderar vi malaria profilax. Myggen kommer fram när solen går ner och det är på kvällen och natten som man blir mest stucken, så då är det klokt att ta långbyxor på och kanske även en långärmad skjorta, samt se till att spraya sig på fotleder, handleder, händer och i nacken. 

Vi rekommenderar att inför resan ta kontakt med närmaste vaccinationscentral i Sverige, men tänk på att inte acceptera om den svenska läkaren vill skriva ut klorokinfosfat i kombination med Paludrin. Det är inte en säker kombination eftersom malariaparasiterna i Afrika är resistenta mot detta. Ta i stället Lariam (Mefliam) eller Malarone, som är det senaste preparatet.

Profylax finns också att köpa på apotek i Sydafrika men tänk på att man måste börja ta tabletterna en vecka före inresa till malariaområde. De sydafrikanska apotekarna är experter på malaria och uppdaterade med den senaste informationen om vilka preparat som bäst hjälper mot de resistenta myggen. Så kan ni köpa preparaten på plats föreslår vi att ni gör det.

Malariarisken skall dock inte på något sätt påverka ett beslut om att resa till till exempel Krugerparken, utan detta är något som man ska ha i åtanke och som man kan förbereda sig för mycket bra. Man ska också veta att de flesta myggor inte bär på malaria samt att alla övernattningsställen i Krugerparken sprayas med myggmedel regelbundet under året.

Elektricitet
Som i Sverige: 220 volt 50 Hz.  Kontakterna är annorlunda från våra så ta gärna med er adaptor hemifrån, finns att köpa på i flesta elaffärer som El Giganten och Mediamarkt.. De flesta hotell har elektricitet dygnet runt men vissa safarilodger och safaricamps får elektricitet från egna generatorer som ofta stängs av efter midnatt. Kom därför ihåg att ta en liten ficklampa med på semestern. 

Sjukvård
Sydafrika har den bästa sjukvården i Afrika, bäst är den i storstäderna.  Utrustningen på sjukhusen och vårdcentraler är modern och nivån på läkarna är hög.  Att tänka på är att det kan vara svårt att få tag på en läkare i nationalparkerna. Då måste man flygas till närmaste sjukhuset och det kan vara långt dit.  Se till att detta täcks i din sjukförsäkring.

Viktigt att ha med
Ljusa lätta sommarkläder som t-shirts, shorts, klänning och badkläder. Det är billigt att få kläderna tvättade så det finns ingen anledning att packa med sig för mycket.

“Smart casual” kläder att ha på sig på kvällarna när man ska äta på hotellet och lodgen. Långbyxor, långärmad skjorta och gärna en tunn långärmad tröja, tro det eller ej men det kan bli rätt svalt när solen gått ner.

Bekväma sommarskor och sandaler brukar räcka men ska man följa med på en av våra resor som inkluderar längre vandringsturer vill man ha en bättre gympasko med ordentlig sula, det är inte nödvändigt att införskaffa dyra safariboots om man inte vill.

Sommarhatt eller keps, solglasögon.

Solkräm med hög skyddsfaktor. Solen är stark på sommaren (november-februari) och att man bränner sig mycket lätt speciellt vid  kusten! Solkrämer finns att köpa överallt i Sydafrika

Eventuell medicin som du använder dagligen hemma och malariatabletter samt medicin som kanske kan behövas som allergitabletter, medicin mot diarré, smärtstillande,, plåster, våtsavetter m.m.

Kamera och memorycards samt batteriladdare. Ta med någon form av dammtät förvaringsplats för kameror och annan känslig utrustning. En safari innebär mycket tid på dammiga vägar, och dammet letar sig in överallt.

Kikare!

Adaptrar.

Ficklampa och extrabatterier till denna.

Fotokopior av alla viktiga dokument som pass, försäkringar, visum, vaccinationskort, körkort m.m. samt telefonlista för spärrning av försvunna betalningskort.

Att undvika under resan
Gå aldrig ut själv efter det blivit mörkt.

Undvik köra på natten.

Gå aldrig ut ur bilen i viltreservaten, det är strängt förbjudet, det är ändast tillåtet på bestämda rastplatser.

Fotografera inte poliser, militär personal och militära anläggningar, broar, kommunikationsanläggningar och liknande! Fotografera heller inte människor utan att först be om lov.

Valuta
Sydafrikas valuta heter Rand (ZAR) och 1 Rand = 100 cent.

Säkerhet
Kriminaliteten är hög i Sydafrika.  Däremot sker de flesta brott utanför turistområdena. För att förbättra din säkerhet kan du följa några enkla regler.

Undvik de större städernas centrum på nätterna.

Se till att du har säkra transporter som förbeställd taxi när du ger dig ut.

Bär inte kameror, smycken och andra värdesaker öppet.
Ha bara mindre summor i kontanter och lämna en kopia på värdehandlingar som pass och visum på hotellet där du bor.
Ta bara ut pengar inne på bankkontor. Försvinner bankomatkortet, eller om automaten inte lämnar tillbaka det ska man omedelbart spärra det.

Undvik att åka lokaltåget mellan Johannesburg och Pretoria, och pendeltåget inne i Kapstaden.

Besök inte kåkstäder själv, utan se till att ha sällskap av en erfaren guide eller chaufför.

Om någon försöker råna dig är det viktigt att du håller dig lugn och lämnar över dina värdesaker. Gör man inte motstånd minskar riskerna att man själv skadas.

Tips: Spara tusenlappar genom att klara av tandläkarbesöket eller byta glasögon på resan.
© Simply Safari 2013. All rights reserved.
Top