När du vill resa till Afrika!
Landsflagga

Namibia

Ett land utöver det vanliga.

Naturälskare från hela världen lockas till Namibias dramatiska landskap. De oändliga vidderna, sand- och stenöknar, savanner, det rika djurlivet och intressanta kulturer upphör aldrig att trollbinda sina besökare.

——————————————————————————————————————————

Våra resor till Namibia 

——————————————————————————————————————————

OM NAMIBIA

Stort, kargt och öde men åh så vackert!

Namibia är ett kontrastrikt land som har mycket att erbjuda turisten. Största delen av landet täcks av enorma sand- och stenöknar men här finns också frodiga, gröna områden, skog, våtmarker och savann med ett rikt djurliv.

Ökenlandskapet med världens högsta sandyner runt Sossusvlei är helt unikt, likaså Fish River Canyon världens näst största kanjon. Den vindpinade och dramatiska Atlantkusten med otaliga skeppsvrak uppkastade på stränderna sträcker sig från Namiböknen till Skelettkusten. Namibia är kanske inte det naturliga valet när man tänker sig storviltssafari men Etosha National Park i norr bjuder på otroliga djur och naturupplevelser likaså flodsystemet i Caprivi – och allt detta toppas med nära 350 soldagar per år!

Det är ett tryggt och säkert resmål, de flesta vägar är i bra skick och befolkningen välkomnar dig med nyfiken gästvänlighet.  En resa i Namibia kan lätt genomföras på egen hand i hyrbil och det platta landskapet gör landet till ett perfekt resmål för den som vill åka på cykelsemester eller vandra.

Windhoek är Namibias huvudstad samt landets största stad. Det finns inte jätte mycket att se och göra i Windhoek men det är en mycket trevlig och säker stad att promenera runt i. Många gamla välbevarade kolonialbyggnader finns kvar och många av gatorna i staden har fortfarande tyska namn. Det finns ett flertal shopping malls, butiker och souvenirbutiker i centrum samt trevliga restauranger och caféer.

Swakopmund ligger på västkusten och är Namibias näst största stad. Det är en charmig liten stad med avspänd atmosfär som ligger inklämd mellan sandöknen och havet.  Arkitekturen påminner om Tyskland för hundra år sedan och de rena gatorna kantas av palmer och välskötta parker. Cirka 120 kilometer norr om Swakopmund ligger Cape Cross Seal Reserve som är hem till cirka 100 000 sydafrikanska pälssälar.

Andra intressanta småstäder är Lüderitz Namibias första tyska bosättning och Walvis Bay landets enda djupvattenshamn.

——————————————————————————————————————————

KLIMAT
x

WINDHOEK Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C 30 28 27 26 23 20 20 23 28 29 30 30
Min temp°C 17 16 15 13  9  7  6  9  11 15 15 16
Sol/dygn  9  8  9  9  10  10  10  11 10  10  9  9
Regn (mm) 78 75 82 40  6  1  1  0  1 12 30 50

<

ETOSHA                  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C 34 31 30 30 27 25 25 29 34 30 30 32
Min temp°C 19 17 16 15 10  6  6  9 14 16 18 18
Sol/dygn  8  8  8  9 10 10 11  11  10  9  9  8
Regn (mm) 80 100 70 25  2  1  0  0  2 10 50 50

 

FISH RIVER              Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C 35 34 32 28 24 21 21 24 27 30 33 35
Min temp°C 19 19 17 14 10   7  6  8 11 14 16 17
Sol/dygn 11  10 10 10 10  9 10 10 10 11 11 12
Regn (mm) 18 30 34 16  6  2  0  1  1  6  11 13

 

SWAKOPMUND       Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C 17 18 17 15 15 15 14 13 13 14 15 16
Min temp°C 12 13 12  9  8  8  7  6  7  8  9 11
Sol/dygn  6  6  6  7  7  7  7   7   6  7  7  7
Regn (mm)  2  2  3  2  0  0  0  0  0  0  1  0

Namibia kan man besöka året om. Generellt  råder ökenklimat vilket betyder att det är varmt och torrt men man får nog ändå säga att klimatet varierar en del beroende på var man befinner sig i landet.

Trots att Namibia upplever extremt lite nederbörd kan man säga att regnperioden sträcker sig från december till mars. Vissa dagar har hög fuktighet följt av åska och regn, främst på eftermiddagarna. Men detta sker mest i de centrala delarna av landet och inte i ökenområdena.

April och maj är underbara månader i Namibia. Det blir gradvis torrare, luften är frisk och dagarna klara och överallt är det grönt och vackert.

Från juni till augusti slutar det att regna nästan helt. Dagarna blir svalare och nattemperaturerna i ökenområdena kan ligga på så lågt som 10 minusgrader! Regnet som har fallit under regnperioden har nu torkat, detta resulterar i utmärkta safarimöjligheter och stora chanser att se alla sorters djur i närheten av vattenhålen.

I september-oktober börjar temperaturerna att stiga igen. Detta är också en utmärkt tid på året för de som är intresserade av att se på djur. November är en “mellanmånad” och ofta den månad då regnen kommer.

——————————————————————————————————————————

INFÖR RESAN

Här har vi samlat information om hur ni kan förbereda er inför resan.

For aktuell information om Namibia kan man gå in på Namibias Ambassads hemsida eller på Sweden Abroad.

Visum Namibia
Du som är svensk medborgare och besöker Namibia i upp till 90 dagar behöver inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. Ditt pass skall vara giltigt minst 6 månader efter utresa från Sydafrika och ha två blanka sidor för in- och utresestämplar.

Vaccinationer
Det finns inga tvång på vaccinationer som du som turist måste ha tagit för att komma in i Namibia. Om du enbart tänkt besöka de vanligaste turistorterna rekommenderas du att eventuellt se över din polio, stelkramps och difterivaccinationer.

Försäkring
Det är viktigt att man tecknar en reseförsäkring vid vistelse utomlands.

Det är upp till var och en att innan resan se till att ha en fullgod reseförsäkring. Observera att i flera betal- och kreditkort ingår reseförsäkring om ni betalar med kortet. Kolla noga upp vad som ingår i er hemförsäkring och ert kort innan ni tecknar extra reseförsäkring. 
Kontakta er bank för mer information.

——————————————————————————————————————————

FAKTA
x

Lokalt Namn  Republic of Namibia
Huvudstad  Windhoek
Största stad  Windhoek
Statsskick  Republik
President  Mr Hifikepunye Pohamba
Areal  824 269 km2
Invånare  2,165,828 (2012)
Officiella Språk  Engelska, Oshivambo, Herero, Afrikaans
Religion  Kristendom (90%) och traditionella afrikanska religioner (10%)
Valuta  Namibian Dollar
Tidzon UTC +1

 

 

——————————————————————————————————————————

BRA ATT VETA

Flyg och Flygbiljetter
Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som vi mejlar till dig och som du själv skriver ut. Här kan du se exakt hur din flygresa ser ut och informationen som medföljer inkluderar reglerna som det aktuella flygbolaget har (t.ex. hur mycket bagage och handbagage du får ta med dig m.m.). Samtidigt får du ett följebrev med bl.a. viktiga telefonnummer som kan vara bra att ha under resan.

Se till att ha det absolut viktigaste med dig i handbagaget: pass, flygbiljetter, pengar, kreditkort, försäkringspapper, vaccinationsbevis, eventuella recept på läkemedel, annan viktig medicin, kamera, kikare. Om, mot all förmodan, en väska skulle “gå vilse” kan det ta en eller två dagar innan väskan körs ut till ert hotell.

För att optimera packning och transprot av bagaget under safarin rekommender vi er att packa i mjuka väskor hellre än hårda, eftersom det underlättar vid packning av bilen. Har ni bokat en fly-in safari är det viktigt att ni har packat i mjuka väskor. Vissa inrikesflyg tar max 10 kilogram per person. Bagage som ni inte behöver under safaridagarna kan lämnas med en av våra representanter.

Transport i Namibia
Ni hämtas alltid upp av våra chaufförer när ni anländer i Namibia (om inget annat bestämts). Alla våra chaufförer och guider är mycket duktiga och kunniga. På safari åker man för det mesta i minibussar eller privata jeepar. Vi har alltid fönsterplats åt alla våra medresenärer.

Har ni valt att resa på egen hand hämtar ni er hyrbil på bildepån på flygplatsen. Internationellt körkort krävs.

Namibias vägnät rankas bland de bästa i världen. Vägarna är välskyltade både till städer och sevärdheter.  Trafikrytmen är dock något högre än i Sverige framförallt i och runt storstäderna.

Malariamygg och Myggnät
I Namibia finns malariarisk enbart i de norra delarna av landet under perioden november-juni. Windhoek är malariafritt. Myggen kommer fram när solen går ner och det är på kvällen och natten som man blir mest stucken, så då är det klokt att ta långbyxor på och kanske även en långärmad skjorta, samt se till att spraya sig på fotleder, handleder, händer och i nacken.

Vi rekommenderar att inför resan ta kontakt med närmaste vaccinationscentral i Sverige, men tänk på att inte acceptera om den svenska läkaren vill skriva ut klorokinfosfat i kombination med Paludrin. Det är inte en säker kombination eftersom malariaparasiterna i Afrika är resistenta mot detta. Ta i stället Lariam (Mefliam) eller Malarone, som är det senaste preparatet.

Profylax finns också att köpa på apotek i Namibia men tänk på att man måste börja ta tabletterna en vecka före inresa till malariaområde. De namibiska apotekarna är experter på malaria och uppdaterade med den senaste informationen om vilka preparat som bäst hjälper mot de resistenta myggen. Så kan ni köpa preparaten på plats föreslår vi att ni gör det.

Malariarisken skall dock inte på något sätt påverka ett beslut om att resa till till exempel Etosha, utan detta är något som man ska ha i åtanke och som man kan förbereda sig för mycket bra. Man ska också veta att de flesta myggor inte bär på malaria samt att alla övernattningsställen i Etosha sprayas med myggmedel regelbundet under året.

Elektricitet
Som i Sverige: 220/240 volt 50 Hz.3 “PIN”-kontakter, 15 amp. Mobiltelefon tjänster, internet, telex, fax och internationella data linjer finns över hela landet. Bra GSM-täckning i städerna. Kontakterna är annorlunda från våra så ta gärna med er adaptor hemifrån, finns att köpa i flesta elaffärer som El Giganten och Mediamarkt.. De flesta hotell har elektricitet dygnet runt men vissa safarilodger och safaricamps får elektricitet från egna generatorer som ofta stängs av efter midnatt. Kom därför ihåg att ta en liten ficklampa med på semestern.

Kreditkort
Visa, MasterCard och Diners accepteras i affärer, barer och restauranger.

Sjukvård
Namibia har bra sjukvård, bäst är den i storstäderna. Utrustningen på sjukhusen och vårdcentraler är modern och nivån på läkarna är hög.  Att tänka på är att det kan vara svårt att få tag på en läkare i nationalparkerna. Då måste man flygas till närmaste sjukhuset och det kan vara långt dit.  Se till att detta täcks i din sjukförsäkring.

Viktigt att ha med
Ljusa lätta sommarkläder som t-shirts, shorts, klänning och badkläder. Det är billigt att få kläderna tvättade så det finns ingen anledning att packa med sig för mycket.

“Smart casual” kläder att ha på sig på kvällarna när man ska äta på hotellet och lodgen. Långbyxor, långärmad skjorta och gärna en tunn långärmad tröja, tro det eller ej men det kan bli rätt svalt när solen gått ner.

Bekväma sommarskor och sandaler brukar räcka men ska man följa med på en av våra resor som inkluderar längre vandringsturer vill man ha en bättre gympasko med ordentlig sula, det är inte nödvändigt att införskaffa dyra safariboots om man inte vill.

Sommarhatt eller keps, solglasögon.

Solkräm med hög skyddsfaktor. Solen är stark och att man bränner sig mycket lätt! Solkrämer finns att köpa överallt i Namibia.

Eventuell medicin som du använder dagligen hemma och malariatabletter samt medicin som kanske kan behövas som allergitabletter, medicin mot diarré, smärtstillande,, plåster, våtsavetter m.m.

Kamera och memorycards samt batteriladdare. Ta med någon form av dammtät förvaringsplats för kameror och annan känslig utrustning. En safari innebär mycket tid på dammiga vägar, och dammet letar sig in överallt.

Kikare!

Adaptrar.

Ficklampa och extrabatterier till denna.

Fotokopior av alla viktiga dokument som pass, försäkringar, visum, vaccinationskort, körkort m.m. samt telefonlista för spärrning av försvunna betalningskort.

Att undvika under resan
Gå aldrig ut själv efter det blivit mörkt.

Undvik köra på natten.

Gå aldrig ut ur bilen i viltreservaten, det är strängt förbjudet, det är ändast tillåtet på bestämda rastplatser.

Fotografera inte poliser, militär personal och militära anläggningar, broar, kommunikationsanläggningar och liknande! Fotografera heller inte människor utan att först be om lov.

Valuta
Namibian Dollar

Säkerhet
Kriminaliteten är ganska låg i Namibia.  Däremot sker de flesta brott utanför turistområdena. För att förbättra din säkerhet kan du följa några enkla regler.

Undvik de större städernas centrum på nätterna.

Se till att du har säkra transporter som förbeställd taxi när du ger dig ut.

Bär inte kameror, smycken och andra värdesaker öppet.
Ha bara mindre summor i kontanter och lämna en kopia på värdehandlingar som pass och visum på hotellet där du bor.
Ta bara ut pengar inne på bankkontor. Försvinner bankomatkortet, eller om automaten inte lämnar tillbaka det ska man omedelbart spärra det.

Besök inte kåkstäder själv, utan se till att ha sällskap av en erfaren guide eller chaufför.

Om någon försöker råna dig är det viktigt att du håller dig lugn och lämnar över dina värdesaker. Gör man inte motstånd minskar riskerna att man själv skadas.

Tips: Spara tusenlappar genom att klara av tandläkarbesöket eller byta glasögon på resan.
© Simply Safari 2013. All rights reserved.
Top