När du vill resa till Afrika!
Landsflagga

Malawi

Malawi – Afrikas varma hjärta.

Det lilla landet med den stora sjön välkomnar dig med öppna armar till fascinerande nationalparker, underbar natur, intressanta kulturer och Afrikas vänligaste människor.

—————————————————————————————————————————-

 

För information om resor till Malawi vänligen maila oss:

info@simplysafari.se

eller ring

073-5404648

—————————————————————————————————————————-

OM MALAWI

Malawi är ett relativt nytt resmål som på senaste år har blivit en favoritdestination för de som söker ett nytt och spännande resmål. Hela Malawi är en explosion vackra färger, gröna palmer och majsfält, gula, rosa och orangea bouganvillia, fåglar i nästintill neonfärger och malawiska kvinnor i vackert mönstrade chitenges. Det gästvänliga folket välkomnar alla med öppna armar och runt varje hörn väntar ett nytt spännande äventyr.

Malawisjön är Afrikas tredje största sjö och täcker 20% av landets yta. Denna enorma sjö på nästan 30 000 kmpå underbara sandstränder och mängder med vattenaktiviteter, segla, paddla kanot och fiska är några exempel. Mysiga hotell i alla prisklasser har utsikt över vattnet och erbjuder allt man kan behöva i semesterväg. Ett antal öar ligger utspridda i sjön och längs dess stränder ligger små vikar och vackra flodslätter varvat med enstaka laguner. Vid Mumbo Island går det att dyka och snorkla i kristallklart vatten bland färgglada små ciklidfiskar. På grann­ön Domwe kan man tälta. Här finns inga hotell eller bungalows så man måste ta med sig eget tält,  kök och mat. Ett spännande och roligt äventyr för de som vill göra något unikt. Allt går att hyra och transport med båt till ön anordnas från Cap Maclear.

x

Malawi flicka

 

Malawi lockar naturälskare med flera nationalparker och viltreservat. Även om det inte finns lika mycket djur som i safarijättarna Kenya och Tanzania så är parkerna väl värda ett besök. Vid Malawisjöns sydligaste punkt börjar floden Shire sin resa mot Zambezifloden.  Längs dess lopp ligger Liwonde National Park, Majete Game Reserve, Lengwe National Park och Mwabvi Wildlife Reserve samt Elephant Marsh, mecka för fågelentusiaster..

—————————————————————————————————————————-

KLIMAT
.

NORRA MALAWI   Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C  26 26 24 22 22 20 20 22 25 27 27 26
Min temp°C  16 16 16 15 12  8  6  7  8 12 14 15
Sol/dygn   6  6  6  7  8  7  7  8 8  9  7  6
Regn (mm)  200 180 230 215 60 30 30  12 10 35 95 200

>

SÖDRA MALAWI   Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C  28 28 27 28 26 24 24 26 28 31 21 29
Min temp°C  20 20 19 17 15 13 13 14 17 19 20 20
Sol/dygn   6  6  6  7  8  7  7  8 8  9  7  6
Regn (mm)  200 180 140 40 10  5  3  1 10 30 60 170

Klimattabellerna ovan ger bara en indikation på klimatet i Malawi, det långsmala landet sträcker ut sig i nord-sydlig riktning och höjdskillnaderna inom landet är stora. Det gör att klimatet varierar kraftigt i olika delar av Malawi.

—————————————————————————————————————————-

INFÖR RESAN

Här har vi samlat information om hur ni kan förbereda er inför resan.

For aktuell information om Malawi och eventuella vaccinationer gå in på Malawis High Commission (London i England) tel:+44(0) 20 7421 6010 eller på Sweden Abroad.

Visum Malawi
Svenska medborgare behöver inte turistvisum för att besöka Malawi.

Vaccinationer
De flesta tropiska sjukdomar förekommer i Malawi och man ska alltid ha ett gott vaccinationsskydd. Malariaprofylax rekommenderas för alla resor till Malawi. Kontakta läkare i god tid före resan för närmare information. Vid bad i Malawisjön var medveten om att bilharzia är vanligt förekommande.

Obligatorisk: Gula febern-vaccinationen krävs bara om du anländer från vissa länder i Afrika. Flyger du direkt till och från Malawi från Sverige behöver du inte vaccinera dig mot gula-febern men det händer att även övriga resenärer emellanåt avkrävs intyg. Kontakta en vaccinationsmottagning för närmare information!

Rekommendation: Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationerna ses över. Skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot) och hepatit B samt tyfoid och tuberkulos. Till vissa riskgrupper dessutom: Dukoral (ett koleravaccin) och rabies.

Malariaprofylax rekommenderas för alla resor till Malawi.

Mygg kan sprida sjukdomar som t.ex. malaria och denguefeber. Om du har mygg i din omgivning – använd alltid myggstift/spray på fria hudytor! Långärmad skjorta och långbyxor minskar ytterligare risken för myggbett. Vid övernattning på landsbygd eller i djungel bör du även använda ett impregnerat myggnät som skydd.

Försäkring
Det är viktigt att man tecknar en reseförsäkring vid vistelse utomlands.

Det är upp till var och en att innan resan se till att ha en fullgod reseförsäkring. Observera att i flera betal- och kreditkort ingår reseförsäkring om ni betalar med kortet. Kolla noga upp vad som ingår i er hemförsäkring och ert kort innan ni tecknar extra reseförsäkring. 
Kontakta er bank för mer information.

—————————————————————————————————————————-

FAKTA
x

Lokalt Namn  Republic of Malawi
Huvudstad  Lilongwe
Största stad  Lilongwe
Statsskick  Republik
President  Joyce Banda
Areal  118,484 km2
Invånare  16,407,000
Officiella Språk  Chichewa, Engelska
Religion  Kristendom, Islam, traditionella afrikanska religioner
Valuta  Kwacha
Tidzon  UTC +2

 

—————————————————————————————————————————-

BRA ATT VETA

Flyg och Flygbiljetter
Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som vi mejlar till dig och som du själv skriver ut. Här kan du se exakt hur din flygresa ser ut och informationen som medföljer inkluderar reglerna som det aktuella flygbolaget har (t.ex. hur mycket bagage och handbagage du får ta med dig m.m.). Samtidigt får du ett följebrev med bl.a. viktiga telefonnummer som kan vara bra att ha under resan.

Se till att ha det absolut viktigaste med dig i handbagaget: pass, flygbiljetter, pengar, kreditkort, försäkringspapper, vaccinationsbevis, eventuella recept på läkemedel, annan viktig medicin, kamera, kikare. Om, mot all förmodan, en väska skulle “gå vilse” kan det ta en eller två dagar innan väskan körs ut till ert hotell.

För att optimera packning och transprot av bagaget under safarin rekommender vi er att packa i mjuka väskor hellre än hårda, eftersom det underlättar vid packning av bilen. Har ni bokat en fly-in safari är det viktigt att ni har packat i mjuka väskor. Vissa inrikesflyg tar max 10 kilogram per person. Bagage som ni inte behöver under safaridagarna kan lämnas med en av våra representanter.

Transport i Malawi
Ni hämtas alltid upp av våra chaufförer på Lilongwes flygplats (om inget annat bestämts). Alla våra chaufförer och guider är mycket duktiga och kunniga. På safari åker man för det mesta i minibussar eller privata jeepar. Vi har alltid fönsterplats åt alla våra medresenärer.

Tidsskillnad
Malawi är tre timmar före GMT. Alltså en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

Mygg och Myggnät
Myggen kommer fram när solen går ner och det är på kvällen och natten som man blir mest stucken, så då är det klokt att ta långbyxor på och kanske även en långärmad skjorta, samt se till att spraya sig på fotleder, handleder, händer och i nacken. Alla våra övernattningsställen har myggnät över sängarna.

Elektricitet
De flesta hotell har elektricitet dygnet runt men vissa safarilodger och safaricamps får elektricitet från egna generatorer som ofta stängs av efter midnatt. Kom därför ihåg att ta en liten ficklampa med på semestern. Det är 230 volt och det används trestickskontakter så ta gärna med en adaptor hemifrån, finns att köpa på i flesta elaffärer som El Giganten och Mediamarkt.

Lokala lagar och sedvänjor
Det är förbjudet att fotografera militära anläggningar och dess omnejd.

Köp av oslipade ädelstenar är olagligt.

Homosexualitet är förbjudet i Malawi och överträdelse kan medföra flera års fängelse.

Viktigt att ha med
Ljusa lätta sommarkläder som t-shirts, shorts, klänning och badkläder. Det är billigt att få kläderna tvättade så det finns ingen anledning att packa med sig för mycket.

“Smart casual” kläder att ha på sig på kvällarna när man ska äta på hotellet och lodgen. Långbyxor, långärmad skjorta och gärna en tunn långärmad tröja, tro det eller ej men det kan bli rätt svalt när solen gått ner.

Bekväma sommarskor och sandaler brukar räcka men ska man följa med på en av våra resor som inkluderar längre vandringsturer vill man ha en bättre gympasko med ordentlig sula, det är inte nödvändigt att införskaffa dyra safariboots om man inte vill.

Sommarhatt eller keps, solglasögon.

Solkräm med hög skyddsfaktor. Tänk på att solen är stark och att man bränner sig mycket lätt speciellt vid  Malawisjön! Många resenärer har underskattat solens styrka och förstört sin semester med att bränna sig i solen. Längre än 30 minuter i solen de första två dagarna räcker! Ligg resten av tiden i skuggan,där når fortfarande cirka 50% av solens strålning fram. (Obs solkrämer finns att köpa i Malawi)

Eventuell medicin som du använder dagligen hemma och malariatabletter samt medicin som kanske kan behövas som allergitabletter, medicin mot diarré, smärtstillande,, plåster, våtsavetter m.m.

Kamera och memorycards samt batteriladdare. Ta med någon form av dammtät förvaringsplats för kameror och annan känslig utrustning. En safari innebär mycket tid på dammiga vägar, och dammet letar sig in överallt.

Kikare!

Adaptrar.

Ficklampa och extrabatterier till denna.

Fotokopior av alla viktiga dokument som pass, försäkringar, visum, vaccinationskort, körkort m.m. samt telefonlista för spärrning av försvunna betalningskort.

Att undvika under resan
Undvik att dricka vattnet direkt ur kranarna speciellt om du är utanför storstäderna – köp vatten på flaska.

Skala all frukt eller se till att tvätta den noga innan du äter den.

Gå aldrig ut själv efter det blivit mörkt.

Undvik köra på natten.

Gå aldrig ut ur bilen i viltreservaten, det är strängt förbjudet, det är ändast tillåtet på bestämda rastplatser.

Valuta
Malawis valuta heter Kwacha. Du kan växla från US-dollar till shilling och du får bäst växelkurs om du växlar på flygplatsen. Se till att ha med dig mindre valörer på sedlarna (1-5 dollar) eftersom detta är det mest gångbara på marknader, när du ska ge dricks och liknande. Du kan också ta ut pengar med Visa eller Mastercard i uttagsautomater, och även betala med dessa kort på några ställen. Det är också möjligt att betala med US-dollar (mest gångbart), Euro och engelska pund i Kenya.

Betalkort
Användning av kreditkort (Visa, MasterCard) accepteras av de större hotellen och på turistställen.

© Simply Safari 2013. All rights reserved.
Top