När du vill resa till Afrika!
Landsflagga

Kenya

Djur, natur och tropiska stränder.

Följ med på jeepsafari bland elefanter, lejon och zebror. Åk luftballong över Maasai Maras oändliga slätter, bo på en lodge mitt bland djuren och ät middag under Afrikas oändliga stjärnhimmel. Sola, bada och snorkla längs Indiska Oceanens palmkantade, korallvita stränder.

——————————————————————————————————————————

Våra resor till Kenya

——————————————————————————————————————————

OM KENYA

Kenya är ett gästvänligt och charmerande land med en väl utvecklad turistindustri. Ekvatorn delar Kenya nästan exakt på mitten så man har garanterat varmt hela året om.

Kenya bjuder på många olika sorters natur och vildmarksmiljöer. Största delen av landet ligger på en högplatå och det är här de bästa safariområdena finns. Synlig från rymden löper Rift Valley genom Kenya från norr till syd. Här finner man många av landets berg bland annat Mount Kenya (5199m) och sodasjöarna Nakuru, Magadi, Bogoria och Turkana.

I väst ligger Victoriasjön, världens näststörsta sötvattensjö och i öst gränsar landet med Indiska Oceanen där milslånga palmkantade sandstränder lockar till sol och bad samt dykning och snorkling bland fantastiska korallrev. För de som vill fiska finns möjligheten att fånga bland annat tonfisk, svärdfisk och segelfisk.

Kenya har många stora och spännande nationalparker, Nakuru, Masai Mara, Amboseli, Tsavo och Samburu. På de öppna grässlätterna finns hjordar av hovdjur gnu, eland, sebra, buffel, impala, grants och thomsongasell som alla delar sitt hem med tusentals elefanter och sju arter kattdjur bland dem lejon, gepard och leopard. I de tropiska skogarna kring berg och vattendrag finns colobusapor, markattor, galagoer, skogssvin och dykarantiloper.

Mer än 1000 arter fåglar påträffas i Kenya bl.a. afrikansk struts, sekreterarfågel, maraboustork samt trappar, pärlhöns, frankoliner, vävare och näshornsfåglar. I flera sjöar, bl.a. Nakurusjön, finns stora kolonier av flamingor och pelikaner.

 

——————————————————————————————————————————

KLIMAT
x

NAIROBI      Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C 24 27 27 23 22 21 20 20 23 24 22 23
Min temp°C 11 11 13 14 13 11 10 10 10 13 13 13
Sol/dygn  9  9  8  7  6  5  4  4  6  7  7  8
Regn (mm) 50 45 75 170 130 25 10 10 25 40 130 75

 

MOMBASA               Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C 32 32 33 31 29 29 28 28 29 30 31 32
Min temp°C 23 24 24 24 23 21 20 20 21 22 23 23
Sol/dygn  9  9  9  7  6  8  8  8  9  9  9  9
Regn (mm) 30 10 60 200 320 100 70 70 70 90 70 70

Till Kenya kan man åka året om. Landet ligger på ekvatorn vilket betyder att temperaturerna varierar väldigt lite under året. Klimatet präglas dels av monsunvindarna från Indiska Oceanen dels av höjden över havet. Nairobi ligger 1700 m.ö.h. så här kan man säga att man alltid har ”svensk sommar” med en medeltemperatur på ca 17-23 °C medan Mombasa som ligger vid havet är mer tropisk med ca 27-30 °C.

Årstiderna i Kenya kan delas in i två regniga och två torra perioder. De långa regnen pågår från april till juni och de korta regnen oktober till december. Men att det regnar under dessa perioder betyder inte att man inte kan åka hit, mellan skurarna skiner en härlig varm sol. Landet är torrt för att ligga vid ekvatorn.

——————————————————————————————————————————

INFÖR RESAN

Här har vi samlat information om hur ni kan förbereda er inför resan.

For aktuell information om Kenya gå in på Kenyanska Ambassadens hemsida eller på Sweden Abroad.

Visum Kenya
Svenska medborgare måste ha turistvisum för att besöka Kenya. Du ansöker om visum antingen på Kenyas ambassad i Stockholm eller när du anländer med flyg i Nairobi. Vi rekommenderar er att ansöka om visum i Sverige minst en månad före avresa.

Om du väljer att skaffa visum hemifrån, ska du först överföra beloppet för visumet + porto (idag 400Kr) till ambassadens konto och skicka med kvitteringen tillsammans med passet, den ifyllda blanketten och ett ID-foto. Brevet bör skickas rekommenderat. Passet ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresan från Kenya och det ska finnas minst två tomma sidor för in- och utresestämplar.

Om du väljer skaffa visum vid ankomst på Nairobis flygplats delas nästan alltid blanketterna ut på flyget men finns också att hämta vid visumdisken när du kommer fram. Här skulle du kunna skriva ut  blanketten och fylla i den hemma så sparar du lite pappersarbete på plats. Du betalar 50 USD för visumet och du ska vara berädd på att lämna ifrån dig ett ID-foto ifall kameran på visumdisken inte fungerar. Passet ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresan från Kenya och det ska finnas minst två tomma sidor för in- och utresestämplar.

Vid utresa från Kenya ska du fylla i ett utresekort som finns i avgångshallen.

All Information hittar du på Ambassadens hemsida eller så kan du ringa direkt till ambassaden på 08 218300.

Vaccinationer
Vi råder dig att gå in på ambassadens hemsida för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer eller kontakta din läkare.

Vår rekommendation är att se över stelkramp, polio och difterivaccinationer samt att man tar vaccin mot kolera.Malaria förekommer i nästan hela landet särkilt vid Victoriasjön och vid kusten men även i nationalparkerna. Myggprofilax är nödvändig.

Rekommendationerna vad gäller vaccination mot gulafebern ändrar sig hela tiden och beror oftast på om det finns utbrott av sjukdomen eller inte. Aktuell information finns på ambassadens hemsida.

Glöm inte att ta med vaccinationsbevis när du reser till Kenya!

Försäkring
Det är viktigt att man tecknar en reseförsäkring vid vistelse utomlands.

Det är upp till var och en att innan resan se till att ha en fullgod reseförsäkring. Observera att i flera betal- och kreditkort ingår reseförsäkring om ni betalar med kortet. Kolla noga upp vad som ingår i er hemförsäkring och ert kort innan ni tecknar extra reseförsäkring. 
Kontakta er bank för mer information.

——————————————————————————————————————————

FAKTA
x

Lokalt Namn  Republic of Kenya
Huvudstad  Nairobi (3,2 miljoner inv.)
Största stad  Nairobi
Statsskick  Republik
President  Uhuru Kenyatta
Areal  582 650 km2
Invånare  ca 38,6 milj.
Officiella Språk  Swahili och engelska
Religion  Kristendom, Islam, Hindu, traditionella religioner
Valuta  Kenyan Shilling
Tidzon  UTC +2

 

——————————————————————————————————————————

BRA ATT VETA

Flyg och Flygbiljetter
Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som vi mejlar till dig och som du själv skriver ut. Här kan du se exakt hur din flygresa ser ut och informationen som medföljer inkluderar reglerna som det aktuella flygbolaget har (t.ex. hur mycket bagage och handbagage du får ta med dig m.m.). Samtidigt får du ett följebrev med bl.a. viktiga telefonnummer som kan vara bra att ha under resan.

Se till att ha det absolut viktigaste med dig i handbagaget: pass, flygbiljetter, pengar, kreditkort, försäkringspapper, vaccinationsbevis, eventuella recept på läkemedel, annan viktig medicin, kamera, kikare. Om, mot all förmodan, en väska skulle “gå vilse” kan det ta en eller två dagar innan väskan körs ut till ert hotell.

För att optimera packning och transprot av bagaget under safarin rekommender vi er att packa i mjuka väskor hellre än hårda, eftersom det underlättar vid packning av bilen. Har ni bokat en fly-in safari är det viktigt att ni har packat i mjuka väskor. Vissa inrikesflyg tar max 10 kilogram per person. Bagage som ni inte behöver under safaridagarna kan lämnas med en av våra representanter.

Transport i Kenya
Ni hämtas alltid upp av våra chaufförer på Nairobis eller Mombasas flygplatser (om inget annat bestämts). Alla våra chaufförer och guider är mycket duktiga och kunniga. På safari åker man för det mesta i minibussar eller privata jeepar. Taket på minibussarna kan fällas upp så att man kan stå upp och titta ut över savannen om man vill. Vi har alltid fönsterplats åt alla våra medresenärer.

Tidsskillnad
Kenya är tre timmar före GMT. Alltså en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

Mygg och Myggnät
Myggen kommer fram när solen går ner och det är på kvällen och natten som man blir mest stucken, så då är det klokt att ta långbyxor på och kanske även en långärmad skjorta, samt se till att spraya sig på fotleder, handleder, händer och i nacken. Alla våra övernattningsställen har myggnät över sängarna förutom hotellen i Nairobi där det inte är nödvändigt.

Elektricitet
De flesta hotell har elektricitet dygnet runt men vissa safarilodger och safaricamps får elektricitet från egna generatorer som ofta stängs av efter midnatt. Kom därför ihåg att ta en liten ficklampa med på semestern. Det är 240 volt och det används trebenade kontakter så ta gärna med er adaptor hemifrån, finns att köpa på i flesta elaffärer som El Giganten och Mediamarkt.

Viktigt att ha med
Ljusa lätta sommarkläder som t-shirts, shorts, klänning och badkläder. Det är billigt att få kläderna tvättade så det finns ingen anledning att packa med sig för mycket.

“Smart casual” kläder att ha på sig på kvällarna när man ska äta på hotellet och lodgen. Långbyxor, långärmad skjorta och gärna en tunn långärmad tröja, tro det eller ej men det kan bli rätt svalt när solen gått ner.

Bekväma sommarskor och sandaler brukar räcka men ska man följa med på en av våra resor som inkluderar längre vandringsturer vill man ha en bättre gympasko med ordentlig sula, det är inte nödvändigt att införskaffa dyra safariboots om man inte vill.

Sommarhatt eller keps, solglasögon.

Solkräm med hög skyddsfaktor. Tänk på att Kenya ligger mitt på ekvatorn och att solen därmed är stark och att man bränner sig mycket lätt speciellt vid  kusten! Många resenärer har underskattat solens styrka och förstört sin semester med att bränna sig i solen. Längre än 30 minuter i solen de första två dagarna räcker! Ligg resten av tiden i skuggan,där når fortfarande cirka 50% av solens strålning fram. (Obs solkrämer finns att köpa i Kenya)

Eventuell medicin som du använder dagligen hemma och malariatabletter samt medicin som kanske kan behövas som allergitabletter, medicin mot diarré, smärtstillande,, plåster, våtsavetter m.m.

Kamera och memorycards samt batteriladdare. Ta med någon form av dammtät förvaringsplats för kameror och annan känslig utrustning. En safari innebär mycket tid på dammiga vägar, och dammet letar sig in överallt.

Kikare!

Adaptrar.

Ficklampa och extrabatterier till denna.

Fotokopior av alla viktiga dokument som pass, försäkringar, visum, vaccinationskort, körkort m.m. samt telefonlista för spärrning av försvunna betalningskort.

Att undvika under resan
Undvik att dricka vattnet direkt ur kranarna speciellt om du är utanför storstäderna – köp vatten på flaska.

Skala all frukt eller se till att tvätta den noga innan du äter den.

Gå aldrig ut själv efter det blivit mörkt.

Undvik köra på natten.

Gå aldrig ut ur bilen i viltreservaten, det är strängt förbjudet, det är ändast tillåtet på bestämda rastplatser.

Fotografera inte poliser, militär personal och militära anläggningar, broar, kommunikationsanläggningar och liknande! Fotografera heller inte människor utan att först be om lov.

Valuta
Kenyas valuta heter kenyanska shilling (KSH). Du kan växla från US-dollar till shilling och du får bäst växelkurs om du växlar på flygplatsen. Se till att ha med dig mindre valörer på sedlarna (1-5 dollar) eftersom detta är det mest gångbara på marknader, när du ska ge dricks och liknande. Du kan också ta ut pengar med Visa eller Mastercard i uttagsautomater, och även betala med dessa kort på några ställen. Det är också möjligt att betala med US-dollar (mest gångbart), Euro och engelska pund i Kenya.

© Simply Safari 2013. All rights reserved.
Top