När du vill resa till Afrika!
Landsflagga

Botswana

Vilt, orört och förtrollande vackert.

Att sakta ta sig fram förbi flodhästar och krokodiler i en traditionell mokoro-kanot på Okavangodeltats kristallklara vatten är en säregen upplevelse – upplev även Makgadikgadis oändliga vita saltslätter och det rika djurlivet i Moremi och Chobe.

—————————————————————————————————————————-

  Våra resor till Botswana

——————————————————————————————————————————

OM BOTSWANA

Botswana är utan tvekan en av Afrikas bäst bevarade hemligheter. Landet består till 75% av öken men i norr där Okavangodeltat bildar världens största inlandsdelta och i områdena längs floderna Chobe och Linynti är det grönt och  frodigt. Här bland elefanter, giraffer, zebror, antiloper, apor och färgglada fåglar kan du få några av de allra bästa djur och naturupplevelserna i Afrika.

Men även Kalaharis dammiga slättområden i södra och sydvästra Botswana  är unika och väl värda ett besök. Tillgängliga endast med fyrhjulsdrift tar du dig långsamt fram genom ett till synes öde landskap långt, långt borta från allfarvägen, en resa bortom den vanliga safarin. Sanfolket har bott här i århundraden och lärt sig leva på det som öken har att erbjuda i form av djurliv och växtlighet. Mötet med detta unika folk är en fantastisk upplevelse.

Botswana är även känt för sina enorma saltslätter som tillsammans utgör 12 000 kvadrat kilometer, de två största slätterna heter Ntwetwe och Sua. Makgadikgadislätten är belägen i Kalahariöknen och upplever ett mycket torrt klimat. Bländande vit sträcker den sig så långt ögat når åt alla håll.

Det är lite dyrare med safari i Botswana och de flesta safariparker erbjuder endast lyxboende. Detta är till följd av en officiell policy som vill stoppa massturism och i stället endast erbjuda safari och boende av hög kvalitét och exklusivitet.

——————————————————————————————————————————

KLIMAT
x

MAUN Okavango Moremi Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C 33 32 33 33 29 26 26 29 34 36 35 34
Min temp°C 20 19 19 15 11  8  8 10 15 19 20 20
Sol/dygn  7  7  8  9 10 10 10 10 10  9  8  7
Regn (mm) 12 12  6  3  1  0  0  0  1  3  5  8

 

KASANE Chobe Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C 31 30 31 31 29 26 26 30 33 34 34 31
Min temp°C 20 19 19 18 15 11 10 12 18 20 21 20
Sol/dygn  6  8  8  9  9  9  9 10 10  9  8  7
Regn (mm) 14 14  7  3  0  0  0  0  0  3  5 14

 

GABORONE Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max temp°C 31 31 30 28 27 25 25 26 28 30 31 31
Min temp°C 22 21 20 15 10  5  5 10 15 18 20 22
Sol/dygn  8  8  7  6  6  8  8  8  8  8  8  8
Regn (mm) 100 90 80 40 20 10  0 10 20 40 70 90

Botswanas klimat är halvtorrt och subtropiskt. På sommaren (december- februari) kan tempraturen nå uppemot 40 °C, medan nattemperaturen om vintern (juni – augusti) kan gå en bra bit under noll. Regnperioden infaller huvudsakligen under november-mars och varierar från 250 mm i sydväst till 700 mm längst i norr. Medeltemperaturen i Maun, som ligger i nordväst vid Okavangodeltat, är 16 °C i juni-juli och 27 °C i oktober. I augusti blåser en västlig vind, som för med sig sand och damm i sådana mängder att sikten kan bli dålig.

—————————————————————————————————————————-

INFÖR RESAN

Här har vi samlat information om hur ni kan förbereda er inför resan.

For aktuell information om Botswana kan man gå in på Botswanska ambassadens hemsida eller på Sweden Abroad.

Visum Botswana
Svenska medborgare behöver ej visering för inresa till Botswana, och kan stanna maximalt 90 dagar i landet.

Vaccinationer
Det finns inga speciella krav på vaccineringar för att resa in i Botswana såvida du inte kommer från ett land där gula febern förekommer. Gammaglobulin eller Havrix rekommenderas dock som skydd mot Hepatit A. Även Hepatit B förekommer.

Innan du företar en resa till södra Afrika rekommenderar vi dock att du kontaktar närmaste vaccinationscentrum i Sverige för uppdatering vad gäller vaccinationer och profylaxer. Malaria förekommer framför allt i de norra delarna av Botswana. Södra Botswana (inkl Gaborone) berörs inte även om det under den varmare årstiden finns gott om mygg. Skall man således besöka Chobe, Maun, Okavango, etc. bör man ta malariaprofylax innan man reser in i områdena.

Försäkring
Det är viktigt att man tecknar en reseförsäkring vid vistelse utomlands.

Det är upp till var och en att innan resan se till att ha en fullgod reseförsäkring. Observera att i flera betal- och kreditkort ingår reseförsäkring om ni betalar med kortet. Kolla noga upp vad som ingår i er hemförsäkring och ert kort innan ni tecknar extra reseförsäkring. 
Kontakta er bank för mer information.

——————————————————————————————————————————

FAKTA
x

Lokalt Namn Botswana
Huvudstad  Gaborone (232 000 inv.)
Största stad  Gaborone
Statsskick  Republik
President  Ian Khama
Areal  600 370 km2
Invånare  2 025 000 invånare
Officiella Språk  Setswana, Kalanga, Sekgalagadi och engelska
Religion  71% kristna, 6% badimo och 22% övriga religioner
Valuta  Pula (BWP)
Tidzon  UTC +2

 

——————————————————————————————————————————

BRA ATT VETA

Flyg och Flygbiljetter

Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som vi mejlar till dig och som du själv skriver ut. Här kan du se exakt hur din flygresa ser ut och informationen som medföljer inkluderar reglerna som det aktuella flygbolaget har (t.ex. hur mycket bagage och handbagage du får ta med dig m.m.). Samtidigt får du ett följebrev med bl.a. viktiga telefonnummer som kan vara bra att ha under resan.

Se till att ha det absolut viktigaste med dig i handbagaget: pass, flygbiljetter, pengar, kreditkort, försäkringspapper, vaccinationsbevis (om dessa behövs), eventuella recept på läkemedel, annan viktig medicin, kamera, kikare. Om, mot all förmodan, en väska skulle “gå vilse” kan det ta en eller två dagar innan väskan körs ut till ert hotell.

För att optimera packning och transprot av bagaget under safarin rekommender vi er att packa i mjuka väskor hellre än hårda, eftersom det underlättar vid packning av bilen. Har ni bokat en fly-in safari är det viktigt att ni har packat i mjuka väskor. Vissa inrikesflyg tar max 10 kilogram per person. Bagage som ni inte behöver under safaridagarna kan lämnas med en av våra representanter.

Transport i Botswana

Ni hämtas alltid upp av våra chaufförer på Mauns eller Gabarones flygplats (om inget annat bestämts). Alla våra chaufförer och guider är mycket duktiga och kunniga. På safari åker man för det mesta i minibussar eller privata jeepar. Vi har alltid fönsterplats åt alla våra medresenärer.

Tidsskillnad

På sommaren har Botswana samma tid som i Sverige, vintertid +1 timma.

Mygg och Myggnät

Myggen kommer fram när solen går ner och det är på kvällen och natten som man blir mest stucken, så då är det klokt att ta långbyxor på och kanske även en långärmad skjorta, samt se till att spraya sig på fotleder, handleder, händer och i nacken. Alla våra övernattningsställen har myggnät.

Elektricitet

De flesta hotell har elektricitet dygnet runt men vissa safarilodger och safaricamps får elektricitet från egna generatorer som ofta stängs av efter midnatt. Kom därför ihåg att ta en liten ficklampa med på semestern. Det är 220 volt och det används trebenade kontakter så ta gärna med er adapter hemifrån, finns att köpa på i flesta elaffärer som El Giganten och Mediamarkt.

Viktigt att ha med

Ljusa lätta sommarkläder som t-shirts, shorts, klänning och badkläder. Det är billigt att få kläderna tvättade så det finns ingen anledning att packa med sig för mycket.

“Smart casual” kläder att ha på sig på kvällarna när man ska äta på hotellet och lodgen. Långbyxor, långärmad skjorta och gärna en tunn långärmad tröja, tro det eller ej men det kan bli rätt svalt när solen gått ner.

Bekväma sommarskor och sandaler brukar räcka men ska man följa med på en av våra resor som inkluderar längre vandringsturer vill man ha en bättre gympasko med ordentlig sula, det är inte nödvändigt att införskaffa dyra safariboots om man inte vill.

Sommarhatt eller keps, solglasögon.

Solkräm med hög skyddsfaktor. Många resenärer har underskattat solens styrka och förstört sin semester med att bränna sig i solen.

Eventuell medicin som du använder dagligen hemma och malariatabletter samt medicin som kanske kan behövas som allergitabletter, medicin mot diarré, smärtstillande,, plåster, våtsavetter m.m.

Kamera och memorycards samt batteriladdare. Ta med någon form av dammtät förvaringsplats för kameror och annan känslig utrustning. En safari innebär mycket tid på dammiga vägar, och dammet letar sig in överallt.

Kikare!

Adaptrar.

Ficklampa och extrabatterier till denna.

Fotokopior av alla viktiga dokument som pass, försäkringar, visum, vaccinationskort, körkort m.m. samt telefonlista för spärrning av försvunna betalningskort.

Att undvika under resan
Undvik att dricka vattnet direkt ur kranarna speciellt om du är utanför storstäderna – köp vatten på flaska.

Skala all frukt eller se till att tvätta den noga innan du äter den.

Gå aldrig ut själv efter det blivit mörkt.

Undvik köra på natten.

Gå aldrig ut ur bilen i viltreservaten, det är strängt förbjudet, det är ändast tillåtet på bestämda rastplatser.

Fotografera inte poliser, militär personal och militära anläggningar, broar, kommunikationsanläggningar och liknande! Fotografera heller inte människor utan att först be om lov.

Valuta

Botswanas valuta heter Pula (BWP) och en Pula = 100 thebe. Du kan växla från US-dollar till Pula och du får bäst växelkurs om du växlar på flygplatsen. Se till att ha med dig mindre valörer på sedlarna (1-5 dollar) eftersom detta är det mest gångbara på marknader, när du ska ge dricks och liknande. Du kan också ta ut pengar med Visa eller Mastercard i uttagsautomater, och även betala med dessa kort på flera ställen. Det är också möjligt att betala med US-dollar (mest gångbart).

© Simply Safari 2013. All rights reserved.
Top